Het verschil tussen NPO 1, NPO 2 en NPO 3

• 26 jan
  • Redactie

Redactie 29 januari 2016 15:46

Sinds augustus 2014 is de naam van de 3 televisiezenders gewijzigd in NPO 1, NPO 2 en NPO 3.

NPO 1 zendt programma's uit voor een breed publiek, zoals shows, spelletjes, series, drama en comedy. Verder is NPO 1 de calamiteitenzender. Wanneer er behoefte is aan een extra journaal voor bijvoorbeeld een ramp, dan zal dit plaatsvinden op NPO 1. Ook bijna alle bulletins van het NOS Journaal, de weekenduitzendingen van NOS Studio Sport en belangrijke evenementen (zoals Prinsjesdag, Koningsdag, de Algemene beschouwingen van de Tweede Kamer en sportevenementen als de Olympische Spelen en het WK Voetbal) worden via NPO 1 aangeboden.

NPO 2 profileert zich tegenwoordig als de 'verdiepende' zender, voor de 'geïnteresseerde kijker'. Kunst, cultuur, politiek, samenleving en religie zijn vaste factoren voor NPO 2.

NPO 3 zendt overdag 06.30 tot 19.30 uur de kinderprogrammering van de NPO uit onder de namen Zappelin en Zapp. Hierbinnen worden ook de Schooltv-programma's voor peuters, kleuters en schoolkinderen op het basisonderwijs gerekend. Op maandag tot en met vrijdag om 19.30 uur start NPO 3 met haar uitzendingen voor jongeren en jonge volwassenen. NPO 3 is naar eigen zeggen niet voorspelbaar en verschilt dan ook veel met NPO 1 en NPO 2. Het grote verschil tussen NPO 3 en de andere zenders is dat deze zender veel vernieuwing heeft in haar programmering.