Reden voor ondertiteling

• 29 jan
  • Redactie

Redactie 09 februari 2016 14:05

In Nederland zijn zo'n anderhalf miljoen mensen die niet (goed) kunnen horen. Voor hen is de ondertiteling in eerste instantie bedoeld, zodat ook zij Nederlandse programma's kunnen volgen. Uit onderzoek is echter gebleken dat ook andere mensen gebruik maken van TT888. Zo zijn er bijvoorbeeld anderstaligen die zich de Nederlandse taal eigen willen maken, maar wordt TT888 ook vaak ingeschakeld vanwege omgevingsgeluiden tijdens het kijken naar televisie.

Volgens de Mediawet zijn we verplicht om 95% van de Nederlandstalige programma's op NPO 1, 2 en 3 te voorzien van ondertiteling. Voor de themakanalen geldt dat de helft van de Nederlandstalige programma's ondertiteld is voor doven en slechthorenden. Het ondertitelen van de STER-reclames, die uitgezonden worden op NPO 1, 2, 3 of online, wordt niet door ons gedaan.