Leeftijdsrestrictie bij online terugkijken

• 09 feb
  • Redactie

Redactie 09 februari 2016 17:14

Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Dit doen zij met een leeftijdsaanduiding en met iconen voor geweld, grof taalgebruik, angst, etc.

Alle programma’s en films krijgen vanuit Kijkwijzer een leeftijdsaanduiding toegewezen. Wanneer Kijkwijzer een van onze programma's beoordeelt als ongeschikt voor kinderen jonger dan 16, dan betekent dit dat wij dit programma niet vóór 22.00 uur mogen uitzenden op TV. Wij zijn in dit geval ook verplicht om een leeftijdsrestrictie in te stellen op npo.nl, wat inhoudt dat de uitzending alleen tussen 22.00 uur en 06.00 uur teruggekeken kan worden.

Naast dat wij verplicht zijn deze aanduiding te volgen, vinden wij het ook erg belangrijk dat kinderen niet in aanraking komen met programma’s die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Wij volgen om deze reden altijd het advies. Omroepen hebben de mogelijkheid om de classificatie te verhogen indien zij dat gepast vinden. Een classificatie verlagen is niet mogelijk.

Voor meer informatie over de werking en beoordelingen van Kijkwijzer kun je kijken op kijkwijzer.nl.